Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

XXI. Szent-Györgyi Napok


Szent-Györgyi Albert


Huszonegyedik alkalommal kerül sor a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományos ünnepi rendezvényére, a Szent-Györgyi Napok programsorozatára. A központi eseményeket 2014. november 27. és 29. között tartották.

2014. december 01.


Hivatalosan már 2014. november 14-én megkezdődött a XXI. Szent-Györgyi Napok, az SZTE Általános Orvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közös programsorozata, mely tudományos workshopokat, posztgraduális továbbképzéseket vonultat fel a központi ünnepség mellett. Ezekhez a Szegedi Tudományegyetem két másik rendezvénye is társul immár, mégpedig a harmadik alkalommal megszervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (2014. november 28.) és a II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója (2014. november 28-29.).

 

Az eseménysorozat kapcsán 2014. november 27-én tartott sajtótájékoztatón Bari Ferenc, az ÁOK dékánja úgy fogalmazott, Szent-Györgyi Albert nevéhez akkor vagyunk méltóak, ha aktívan műveljük a tudományt. Éppen ezért a Szent-Györgyi Napok minden évben a tudományra fókuszálnak, illetve a jövőbe látó előre gondoskodásról, az ifjú tehetségek felkarolásáról szólnak, amire a Nobel-díjas tudós is nagy hangsúlyt fektetett. – Szellemiségének akkor felelünk meg leginkább, ha a kar és az egyetem már a középiskolás korosztállyal kezdődően szívügyének tekinti a tehetséggondozást. A 2012-es jubileumi év óta ennek jegyében szervezzük meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, ahol a középiskolák tehetséges csapatai egymással játékosan versengve számolnak be arról, mit tudnak a professzor életéről, koráról, munkásságáról. Idén harmincnál is több együttes nevezett. Ezúttal az a központi kérdés, hogyan illeszkedtek Szent-Györgyi sikeres női munkatársai a tudós kutatási programjába, és ezzel kapcsolatban kitekitünk a nők helyzetére a tudományban. Szerencsére a szegedi egészségügyi karokon egyre meghatározóbb a hölgyek szerepe, a férfiak méltó partnerei a kutatásban is – mondta a dékán, hozzátéve, a Szent-Györgyi-hagyomány ápolásának tartja azt is, hogy a négy érintett fakultás folyamatos eszmecserét folytat a magas szintű képzés érdekében.


XXI. Szent-Györgyi Napok sajtótájékoztató (fotó: Herner Donat)

Fotó: Herner Donát

Barnai Mária, az ETSZK dékánja örömmel közölte, évek óta egyre több hallgatójuk vesz részt a tudományos diákköri mozgalomban, munkájukat minden eszközzel igyekeznek támogatni. Az ETSZK harmadik éve vesz részt a Szent-Györgyi Napokon, ami fontos megnyilvánulási fóruma a fiatal, frissen doktorált kollégáiknak. Kiemelte, példaértékű együttműködést folytatnak a társkarokkal, ennek révén született például meg a FOK-kal közös dentálhigiénikus szak, melyre már az indulásakor hatalmas az érdeklődés a hallgatók és a szakma részéről.

 

A FOK korábban talán kevésbé jeleskedett a tudományban, hangsúlyosabbnak számított az oktatás és a betegellátás – jegyezte meg Nagy Katalin dékán. Hozzátette, roppant büszkék rá, hogy a négy egészségügyi kart tekintve náluk a legmagasabbak a felvételi ponthatárok, tehát válogatott hallgatói gárdával dolgoznak együtt. A betegellátásban szorosan kapcsolódnak a klinikai központhoz, ezen a téren még sok a megoldatlan infrastukturális probléma. A tudományos munkában viszont komoly előrelépést értek el, amit jelez, hogy a Szent-Györgyi Napok november 14-i nyitányán tíz fiatal kutatójuk mutatta be friss eredményeit, a Semmelweis Egyetemmel közösen pedig sikeres, több száz résztvevős konferenciát tartottak a fogágybetegségek problémaköréről.



Prof. Dr. Nagy Katalin dékán a Magyar Tudomány Napja alkalmából tett nyilatkozata. A kérdező Tráser László.

 

A GYTK életének kiemelkedő eseményeként jellemezte a Szent-Györgyi Napok programsorozatát Hohmann Judit dékán. Mint tájékoztatott, gyógyszerésztovábbképző rendzevényük már lezajlott több mint kétszáz gyógyszerész szakember részvételével. Az elmúlt évet egyébként a karon a stabilitás jellemezte, hatalmas az érdeklődés a szak iránt, képzési kapacitásukat maximálisan ki tudják használni. A GYTK életében a FOK-hoz hasonlóan az infrastruktúra jelent gondot, mostoha körülmények között zajlik a képzés, ezen mindenképpen szeretnének változtatni. A dékán bejelentette: jövőre új szakot indítanak, a felnőttképzés keretében háromévessé válik ugyanis a gyógyszertári asszisztens képzés.

 

Hajnal Ferenc, a klinikai központ általános elnökhelyettese személyes emlékeket idézett fel, és rámutatott: a Szent-Györgyi Napok programsorozatában nagyszerűen egészíti ki egymást a tudomány, a továbbképzés és az öregdiákok köszöntése. Mint mondta, rendkívül sokat jelent, hogy hosszú évek óta a rendezvénysorozat mellett áll Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi vállalata, a Ricther Gedeon Nyrt.

 

Palkó András, a szervezőbizottság elnöke három hívószót említett az ünnepség kapcsán: hagyomány, demonstráció és ünnep. Úgy fogalmazott, a tradíciókat mutatja, hogy már huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat, amely demonstrálja az egészségügyi karok együttműködését, tudományos teljesítőképességét, gyógyításban, oktatásban, kutatásban elért eredményeit. Ami pedig az ünnepet illeti, a professzor szerint a jelenlegi nehéz körülmények között is időnként meg kell állni, és fejet hajtani a nagy teljesítmények és a nagy elődök előtt.

 

Ahogy Farkas Eszter Szent-Györgyi-mentor elmondta kiemelt szerep jut a tehetséggondozásnak is. A II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója megszervezésével a fő cél a középiskolás diákok és tanárok megismertetése az SZTE ÁOK és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatásaival, laboratóriumaival, a középiskolás tehetségek megszólítása, kutatói pályára csábítása.

 

Végül Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR-főmunkatársa szólt, aki elmondta, 11 éve állnak a rendezvény mellett, és a továbbiakban is kitartanak mellette. A Szent-Györgyi Napok keretében mindig nagy hangsúlyt fektetnek a Richter Tudós Klubra, melynek keretében ezúttal interaktív kerekasztal-beszélgetést szerveztek a szexuális zavarok témakörében elismert szakemberek részvételével.


A központi ünnepségen ezúttal is jubileumi diplomákat, kitüntetéseket adtak át.


2014.11.28. Jubileumi diplomák átadása (fotó: Katona Krisztián)

Prof. Dr. Sonkodi István és Prof. Dr. Kovács Ádám átveszi jubileumi diplomáját. (Fotó: Katona Krisztián)


A 25 éve az alapellátásban dolgozó kollégáknak Címzetes Főorvosi Cím emléklapokat adtak át.


2014.11.28. Cimzetes Főorvosi Cím emléklapok átadása (fotó: Katona Krisztián) Galéria - Fotó: Katona Krisztián

Dr. Bánki Károly, Dr. Gyergyóújfalvi-Lázár István, Dr. Illyés Csilla, Dr. Kovács Zsolt, Dr. Körmendy Mária Magdolna, Dr. Nagypál Katalin, Dr. Némethné Dr. Kassai Katalin, Dr. Rózsa Krisztina Eszter, Dr. Simon Judit Róza,
Szabóné Dr. Szokosi Gabriella, Dr. Vass Éva, Dr. Veres János


Akik nem tudtak résztvenni az ünnepségen:

Dr. Barsi Zsuzsanna, Dr. Bot Györgyi, Dr. Botos Jolán, Dr. Csabai Klára, Dr. Deák Dezső Tibor, Dr. Gulyás Margit,
Dr. Kiss Jelica Mária, Dr. Simenszky Csilla, Dr. Sípos Irén, Dr. Zoltán Teodóra


Forrás: szte_info_logo_kicsi

Pintér M. Lajos