Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

A japán központi kormányzat „nemzetköziesedést” ösztönző stratégiája

2015. február 13.


Világszínvonalú egyetemek támogatása projekt (Top Global University Project)


2014 áprilisában meghirdetett kormányzati (Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium) program célja az egyetemek és a japán felsőoktatás nemzetközi kompatibilitásának és versenyképességének erősítése. A támogatás feltétele, hogy az egyetemek átfogó reformprogrammal (pl. angol nyelvű oktatási programok, közös diploma program, külföldi oktatók és diákok számának növelése) és a világ élvonalába való bejutási képességgel és szándékkal rendelkezzenek. Pályázni két kategóriában lehetett, az „A” programban azoknak az egyetemeknek a jelentkezését várták, amelyek rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy a világranglista legjobb 100 egyeteme közé kerüljenek, a „B” kategóriában pedig az ambiciózus, „nemzetköziesedést” sürgető programmal és élvonalbeli innovációval rendelkező egyetemek jelentkezését várták. A program 2014 és 2023 között a kedvezményezett intézményeknek összesen éves szinten 7,7 milliárd JPY (77 millió USD) támogatást biztosít.

A 2014. szeptemberben nyilvánosságra hozott eredmények alapján, a 109 beadott pályamű közül, 13 egyetem részesült „A” típusú és 24 egyetem „B” típusú támogatásban. Az „A” kategóriás támogatott egyetem közül 11 nemzeti és 2 magánegyetem. A 2014. évi költségvetésben 127 milliárd JPY-t különítettek el a program támogatására.

A programnak a nemzetközi kapcsolatok erősítését célzó modulja megkönnyítheti az együttműködéseket, tekintettel arra, hogy mind az „A”, mind a „B” kategóriában támogatott egyetemek közül számos intézménynek van már magyar felsőoktatási intézménnyel kialakított kapcsolata.

 

Japán diákok külföldi tanulását támogató program (TOBITATE)


A japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium (MEXT – Ministry of Education, Cultur, Sports, Science and Technology) 2014-től indította el japán hallgatók külföldi tanulását támogató programját, amelynek célja, hogy segítse azt a kormányzati stratégiát, amelynek célja, hogy 2020-ra megduplázza a külföldön tanuló japán diákok számát. A program promóciós kampányába a minisztérium olyan elismert kutatót is bevont, mint Shinya Yamanaka Nobel-díjas professzor, vagy a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő Hideki Matsui, a New York Yankees volt baseball játékosa.

A program a köz- és magánszféra együttes támogatásával valósul meg. A programra a kormány 2014-ben 15,3 milliárd JPY-t (153 millió USD) különített el, ami 9,9 milliárd JPY (99 millió USD) növekedést jelent az előző évi költségvetéshez képest. A program számítása szerint ezzel sikerül megállítani a jelenlegi kedvezőtlen trendet és 2020-ra 120 000 felsőoktatásban tanuló diák részesül majd valamelyik külföldi egyetem részképzésében. Felismerve a program várható hosszú távú kedvező hatását, 2014 decemberéig 109 vállalkozás kapcsolódott be a programba, amelyek mintegy 9,3 milliárd JPY-el, továbbá különböző képzési és gyakornoki ösztöndíjakkal is támogatják annak sikerességét. Az első pályázati felhívásra 1 700 jelentkezés érkezett, amelyet követően 2014 augusztusában 323 diák kezdhette meg külföldi tanulmányait. A második felhívásra beérkezett 784 pályamű értékelése jelenleg tart, a sikeres diákok 2015 februárjában kezdhetik majd meg külföldi tanulmányaikat.

Jelenleg a Magyar Kormánnyal stratégiai megállapodást kötött cégek nem szerepelnek a TOBITATE program támogatói között.


Vulcanus program


A Vulcanus program EU tagországokban tanuló, EU állampolgársággal rendelkező, mérnöki vagy természettudományi területen tanuló diákoknak biztosít egyéves képzési lehetőséget Uniós támogatással. A képzés egy 4 hónapos intenzív japán nyelvtanfolyamból és egy 8 hónapos, japán vállalatnál eltöltött gyakornoki képzésből áll. A képzésre legalább negyedik éves BsC vagy első éves MsC hallgatók jelentkezhetnek, akik közül várhatóan évente 40-50 diák részesül ösztöndíjban. A program minden évben külön pályázatot hirdet meg Japánban működő vállalkozások részére, amelyek be kívánnak kapcsolódni a gyakornokok fogadásába.

Az ösztöndíj program lehetőséget biztosíthat a Magyarországon is jelen lévő japán vállalkozásoknál történő gyakornoki képzés igénybevételéhez. A program ellenkező irányú mobilitást is támogat, azaz japán diákok is részesülhetnek hasonló képzési programban EUs vállalkozásoknál. A tehetséges japán diákok magyar vállalkozásoknál történő alkalmazása későbbi hídképző kapcsolatok megalapozását is szolgálhatja.