Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

Makk Károly adta át az ifjú-tehetségeknek a Sófi-ösztöndíjat

Süfi dij 2015 (fotó: Frank Yvette - Délmagyarország)

Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, Makk Károlytól vehették át idén a tehetséges egyetemisták a Sófi-ösztöndíjakat. Az összesen másfél millió forint értékű elismeréseket vasárnap az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén adták át.

2015. július 06.

A korszerűség és az újszerűség jegyében köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit Makk Károly rendező. A Nemzet Művésze, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész adta át a 14. alkalommal kiosztott Sófi-ösztöndíjakat.


Az idei tanévben a 200 ezer forinttal járó Sófi-ösztöndíjjal öt mesterszakos hallgatót jutalmaztak:


A vegyészhallgató Bali Krisztina rákkutatással foglalkozik. Az opera-énekművész hallgató Kálnay Zsófia a Simándy József Nemzetközi Énekverseny I. és több különdíját hozta el, és többek között a Magyar Állami Operaházban is sikerrel bemutatkozott már. A vegyészhallgató Kecsenovity Egon a hőlégmotoros napkollektor rendszer és a robotok fejlesztése mellett filmezéssel is foglalkozik. A pénzügy szakos hallgató Schuszter Tamás az USA Aid for Trade politikáját kutatja. A matematika-fizika tanár szakos hallgató Somogyi Anikó pedig nanoplazmonikával foglalkozik.


Sofi díjátadó 2015.07.05. - GALERIA (fotó: Frank Yvette)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre (Fotó: Frank Yvette)


A biológus hallgatók 100 ezer forintos Sófi-ösztöndíját mesterképzés kategóriában elnyerő Molnár Árpád a nehézfémek okozta stresszhatásokat a növényekben elemzi; a doktori iskola kategória díjazottja: Tölgyesi Csaba, aki a kiskunsági gyepközösségeken vizsgálja a vegetációs határok dinamikáját.


Az 50 ezer forint juttatással járó különdíjat öt hallgató kapta: Bozóky Benedek orvostanhallgató, Hursán Dorottya vegyészhallgató, Mátyus Ákos közgazdálkodás és közpolitika szakos hallgató, Pintér Tünde zeneművész tanár szakos hallgató és Radics Bence orvostanhallgató.


Az oktatók közül most Temesi Mária operaénekes, az SZTE ZMK Magánének Tanszékét vezető professzor, az „Opera nagykövete” tehetséggondozó munkáját ismerték el a Sófai-alapítvány kitüntetéssel.


Az Év Szponzora: a Délmagyarország. A díjat a lap főszerkesztője, R. Tóth Gábor vette át.


Eddig 15,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét a Sófi-alapítvány. Az SZTE egykori hallgatója, a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díjas, a Szegedért Emlékérmes Sófi József 2001-ben hozta létre a fiatal tehetségeket támogató szervezetet. A Sófi-alapítvány hagyományai közé tartozik, hogy az SZTE legjobbjainak megítélt támogatást a magyar kulturális élet olyan jeles személyiségei nyújtják át, mint az előző években például: Törőcsik Mari színművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Szabó István filmrendező, Vásáry Tamás karmester és zongoraművész. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány része a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjának, az SZTE Tehetségpontnak.


Forrás: szte_info_logo_kicsi_60x40


Sófi dijazottak 2015 (fotó: Frank Yvette - Délmagyarország)

A díjazottak és a díjátadók: Kálnay Zsófia (hátul, balról), Molnár Árpád, Bali Krisztina, Tölgyesi Csaba, Kecsenovity Egon (elöl balról), Somogyi Anikó, Makk Károly, Sófi József és Schuszter Tamás. (FOTÓ: Frank Yvette)