Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Karunkról  --  Szervezeti felépítés  --  Tanszékek  --  Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszék  --  Betegellátás

Betegellátási tájékoztató

A Fogorvostudományi Karon tevékenységünk során felelősséget érzünk Szeged város gyermekfogászat alapellátása, valamint Csongrád megye járóbeteg szakellátása és emeltszintű szakellátása iránt. Kiemelt szerepet vállalunk a fogyatékkal élők (gyermekek és felnőttek) fogászati ellátásában.

 

A Fogorvostudományi Karon a társadalombiztosítóval kötött szerződés alapján betegellátási tevékenységet végzünk.


A páciensek ellátása a progresszivitás mindhárom szintjén történik (alap-, szak- és emeltszintű szakellátás)

Alapellátási kötelezettség:

Az integráció során a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező iskolafogászati szolgálatok 2008. augusztusában a Karhoz kerültek, szervezetileg a Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszékhez tartoznak.

A körzeteket az oktatási, nevelési intézmények (óvodák és iskolák) alapján alakítottuk ki, az ellátáshoz való könnyebb hozzáférés érdekében. A Klinika Gyermekfogászatán két műszakban történik az akut panasszal pl. fogfájás) érkező gyermekek ellátása (rendelési idő: 7.00-19.00). Néhány iskola épületében rendelők találhatóak, ahol munkanapokon délelőtt történik a gyermekek fogászati ellátása és gondozása.

Az iskolafogászatokon a rendelési idő: 7.30 – 14.30. Ezen belül 7.30 – 9.00-ig az akut panasszal érkező és visszarendelt betegek ellátását végezzük, 9.00- tól osztályok szűrővizsgálata és kezelése folyik.


Szakellátás:

Gyermekfogászati szakellátás beutalóval, a területi ellátási kötelezettségi rend alapján történik (pl. a traumásan sérült fogak ellátása)


Emeltszintű szakellátás:

Emeltszintű ellátást végzünk a speciális ellátást igénylő rendellenességek „team-rendszerű” ellátása érdekében, a dysgnathia sebészi orthodontiai ellátása, ajak- és szájpad hasadékok komplex kezelése stb.).

A Csongrád megyében fogyatékkal élő gyermekek fogászati kezelését és gondozását folyamatosan végezzük.


Sérült és fogyatékos gyermekek és felnőttek ellátása