en

Újabb támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem részvételével alapított európai egyetemi szövetség

Az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett pályázaton 52 egyetemi szövetség indult. A 16 nyertes hálózat egyike a European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja. A rekordösszegű támogatásnak köszönhetően így további négy éven át biztosan folytathatja küldetését, a januártól már kilenc intézményt tömörítő szövetség.

Az Európai Unió Bizottsága 2021 novemberében Erasmus+ pályázati felhívásokat tett közzé, összesen 272 millió euró teljes költségvetéssel, ami rendkívül magas össz támogatási összeg az európai felsőoktatási tér kialakítására. A pályázati felhívásoknak két célja volt: az egyik, hogy már meglévő szövetségeknek nyújtsanak támogatást, hogy folytathassák, sőt kiterjeszthessék együttműködésüket. A másik cél pedig új egyetemi szövetségek létrehozása volt.

A felhívásra beérkezett 52 pályázatnak kevesebb, mint a fele volt sikeres. A bővülő EUGLOH egyike azon 16 már létező szövetségnek, amelyek további 4 évre megkapták az Európai Bizottság engedélyét és támogatását küldetésük folytatáshoz. A hálózat a következő években e támogatásból valósíthatja meg közös programjait. 

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), alapító tagjai a Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lundi Egyetem (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért stratégiai partnerség 2023 januárjártól újabb négy egyetemmel bővül: a University of Alcalá (Spanyolország), a University of Hamburg (Németország), a University of Novi Sad (Szerbia) és a UiT – The Arctic University of Norway (Norvégia) is csatlakozik a szövetséghez. A következő évtől tehát már ők is élvezhetik a nemzetközi szövetség nyújtotta előnyöket, lehetőségeket, ezzel pedig 2023-tól kilencre bővül a EUGLOH partneregyetemek száma.

 eugloh_patyi_photography_team

- A EUGLOH számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet elsődleges célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen az egészséggel kapcsolatos legszélesebb területeken – például az egészséges környezet, élelmiszerek, betegellátás és gyógyszerészet, lelki egészség – mind az oktatásban, képzésben és kutatásban. A résztvevő egyetemek számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. Az egyetemközi projekt számos jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkozik - mondta el Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

Az SZTE oktatói, kutatói mellett a sikeres pályázat legnagyobb nyertesei a hallgatók lesznek. Az idei felvételi eljárásban eddig 6074-en nyertek felvételt az SZTE-re és a pótfelvételin minden eddiginél több államilag finanszírozott hellyel várja a jelentkezőket a kiterjedt és sikeresen működő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, szegedi egyetem.

SZTEinfo

Fotó: SZTE Virtus Program/ Patyi Zsófi, Grafika:EUGLOH


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.



Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.