Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

TÁMOP 4.1.2.A/1-11.  --  BSc szintű dentálhigiénikus képzés fejlesztése és bevezetése Magyarországon

A BSc szintű dentálhigiénikus képzés fejlesztése és bevezetése Magyarországon

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív program keretében,75.991.058 Ft-ot nyert el a Szegedi Tudományegyetem, hogy a Fogorvostudományi Kar az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral együttesen egy új képzést fejlesszen ki és indítson el.

Az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.1.2.A/1-11. számú kiírás keretében, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara és Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara, egy új képzés fejlesztésére és beindítására készített pályázatot. A dentálhigiénikusok a fejlett egészségkultúrával rendelkező országokban a fogorvosi team nélkülözhetetlen tagjai, akik önálló munka keretében végzik tevékenységüket elsősorban a fogágybetegek nem sebészi terápiájában és gondozásában, de nélkülözhetetlen segítségük a preventív eljárások alkalmazása, a szájüregi vizsgálatok és rákszűrés területén és komoly segítséget nyújtanak a fogszabályzó szakembereknek a betegek és a beavatkozások előkészítése során. Azok a kompetenciák, amelyekkel rendelkeznek, több éves (jellemzően 2-4 éves) felsőfokú, gyakorlatorientált képzést igényel. Hazánkban klinikai fogászati higiénikus képzés folyik, kötelező gyakorlat nélkül, munka mellett jellemzően heti egy nap oktatással, 6-10 hónap időtartamban. A végzett szakemberek közvetlen fogorvosi felügyelet mellett dolgozhatnak, de belátható, hogy a szakmai feladatok elvégzését nem alapozza meg képzésük.

Célunk az, hogy olyan dentálhigiénikus képzést kívánunk meghonosítani, ahol végzett hallgatóink kellően motivált, magasan képzett tagja lesz a fogászati rendelők csapatainak, és olyan, időigényes vizsgálatok és beavatkozásokat végeznek el, amelyekkel terheket tudnak levenni a fogorvosok, szakorvosok válláról, javítva a rendelők költséghatékonyságát is, munkájukkal pedig javíthatnak a katasztrofális magyar orális egészségi mutatókon (szájüregi daganatban elhunytak aránya, fogszuvasodást és fogybetegséget jellemző mutatók).