Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  Sófi Alapítvány

Ebben az évben Vásáry Tamás adta át a Sófi-ösztöndíjakat


SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2014


2014. július 6-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tizenharmadik alkalommal adták át a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíjait.

2014. július 08.


Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 13 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A fiatal szegedi tehetségeket támogató Sófi-alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy az egyetem rektora mellett minden évben a magyar kulturális élet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő személyisége adja át a Sófi-ösztöndíjakat.


Ez alkalommal Vásáry Tamást, a Kossuth-, Liszt-, és Prima Primissima-díjas karmestert, zongoraművészt köszöntötték köreikben, aki útravalóul néhány jó tanáccsal is ellátta a hallgatóságot.

“Hosszas munka gyümölcse” – utalt ezzel a díjazottak szakmai elhivatottságára, majd úgy folytatta, az ilyen alkalmak szülik az emberi élet tökéletes pillanatait. A legjobb módja azonban annak, hogy megismerjük saját korlátainkat, ha megtapasztaljuk, mi minden van még bennünk, mire vagyunk képesek az eddig elért sikereinken túl.


A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa 14 millió forint ösztöndíjjal ismerte le az intézmény legkiválóbb hallgatóit. A mintegy 91 pályázó közül tizenegyen részesültek díjazásban.


200 ezer forintos ösztöndíjról szóló oklevelet és emlékplakettet vett át:

Bozóky Benedek ötödéves orvostanhallgató,

Hancsákné Dudás Csilla másodéves mesterszakos vegyészhallgató,

Kutus Bence másodéves mesterszakos vegyészhallgató,

Nyerges Ákos másodéves mesterszakos biológushallgató (ő birtokolhatja az alapítvány vándorserlegét is) és

Tasi Ágost Gyula másodéves mesterszakos vegyészhallgató.


Sófi dij 2014 (fotó Maróti János)


A különdíjasok fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek:

Mátyus Ákos közpolitika szakos hallgató,

Papp Melinda kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató,

Jagodics Balázs pszichológushallgató,

Schuszter Tamás pénzügy szakos hallgató és

Kecsenovity Egon vegyészhallgató.


Az SZTE Sófi-alapítvány kuratóriuma az idei médiadíjat Arany Mihálynak, a Szeged folyóirat újságírójának, korábbi kollégánknak, a SZEGEDma.hu és az SZTE Médiacentrum egykori munkatársának ítélte.


Az Év Szponzora kitüntetést az Erste Bank vezetői, Sticzné Pataki Edit és Deák Imre vehették át annak elismeréseként, hogy az Erste Bank 10 éve támogatja a Sófi-alapítványt.


“Nagyon fontosak a tanulmányi eredmények, figyelembe vesszük a nyelvvizsgákat és a legfontosabbakat, a tudományos eredményeket. Ha valakinek van tudományos publikációja, cikkei rangos folyóiratokban, részt vett külföldi konferenciákon, ezek nagyban beleszámítanak a pontozási rendszerbe. A legjobbak közül is azokat szoktuk díjazni, akik hátrányos helyzetből indulnak. Én is a szegedi egyetem hallgatója voltam és anyagi okok miatt rákényszerültem arra, hogy elhagyjam a pályát. Azoknak a hallgatóknak szeretném ezt a díjt adni, akik kicsit hasonlítanak rám, ugyanebbem a cipőben járnak” – foglalta össze a SZEGEDma. hu hírportálnak Sófi József, milyen kritériumokat állít az alapítvány a pályázók elé, illetve, hogy miért tartotta fontosnak létrehívni az ilyesfajta segítséget.


Sófi dijazottak 2014.07.06. (fotó: Sófi alapítvány)

Az idei díjazottak. A fotón balról jobbra: Hancsákné Dudás Csilla, Mátyus Ákos, Tasi Ágost Gyula, Bozóky Benedek, Knapp Levente, Kocsis Kitti, Oláh Gáspár, Nyerges Ákos, Kecsenovity Egon, Papp Melinda, Jagodics Balázs, Schuszter Tamás és Kutus Bence.


Forrás: SZEGEDma_logo