Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  Sófi Alapítvány

A tehetség nem tűnhet el – Sófi-díjátadó Szörényi Leventével


Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)



Szörényi Levente Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző és előadóművész adta át a Sófi-alapítvány idei ösztöndíjait vasárnap a Tanulmányi és Információs Központban.

2013. július 08.


A korábbi évek hagyományaihoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartották meg, melyen az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány öt fődíjasát és biológus konferenciájának két győztesét köszöntötték. Hernádi Klára, a TTIK dékánja a kari és az egyetemi díjak kapcsán kiemelte, a hallgatói kitüntetések kiosztása minden kar életében jelentős eseménynek számít, mert jó tudni, hogy a szorgalom és a tehetség nem marad észrevétlen.

 

Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)Az idén immár 12. éve fennálló alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy az egyetem rektora, az alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetői mellett minden évben a magyar kulturális élet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő személyisége adja át a Sófi-ösztöndíjakat: idén Szörényi Levente érkezett Szegedre. Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)A zeneszerző portálunknak elmondta, az ő idejében és működési területén a közönségre volt bízva az ember tehetsége. „Én nem hiszek abban, hogy a tehetség csak úgy eltűnik, előbb-utóbb kitör valamilyen formában vagy helyzetben” – így Szörényi Levente. Az ünnepségen úgy fogalmazott, különleges és megtisztelő a Sófi-alapítvány felkérése, ő pedig szívesen jött Szegedre, hiszen több szálon kötődik a városhoz. Mint elmondta, gimnazistaként itt debütált osztálytársai körében az egyik padon, valamint Szegednek köszönheti házasságát és fiát is.

 

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa eddig 12 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem tehetséges hallgatóinak teljesítményét, az idei pályázatok értékelése után egymillió-négyszázötvenezer forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem 12 hallgatójának (5 fődíjas, 5 különdíjas, 2 biológus) kimagasló tudományos és tanulmányi eredményeit. A biológus ösztöndíjkonferencián a mesterképzés kategória győztese Szabó Renáta, a doktorandusz kategória legjobbja pedig Walter Fruzsina lett – a vándorserleg mellett 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek fejenként. Az összegyetemi pályázat fődíjasait is most köszöntötték, ők 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak: Baranyai Tamás, hatodéves orvostanhallgató, Kormányos Attila, másodéves vegyész mesterszakos hallgató, Kovács Viktória, elsőéves gitárművész mesterszakos hallgató, Lévai Balázs, másodéves programtervező informatikus mesterszakos hallgató és Samu Gergely másodéves vegyész mesterszakos hallgató.

 Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)

Szabó Renáta, Lévai Balázs és Samu Gergely az ünnepségek a TTIK-tól a Kar Kiváló Hallgató Díjat is átvehette.

 

Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozójától megtudtuk, minden évben nehéz dolga van az alapítvány kuratóriumának sok kiváló pályázat miatt, idén – a biológus és az összegyetemi pályázatokat együtt számítva – 120 pályázó indult az ösztöndíjakért. „Nyomon követjük hallgatóink pályafutását, nagyon komoly sikereket érnek el, van már a korábbi Sófi-ösztöndíjasok között Junior Prima Díjas, de olyan korábbi hallgató is, aki százmilliós céget hozott létre tudományos pályafutásával párhuzamosan – egyértelműen jó helyre kerültek tehát a díjak” – összegzett a mecénás.

 

A díjátadó egyébként több szálon is kötődött az István, a király című rockopera augusztusi 30 éves jubileumi előadásához. Szörényi Levente az egyik fődíjat Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával együtt adta át. A díjátadó végén pedig az MTV Társulat című tehetségkutatójából ismet Simon Boglárka, a kar korábbi hallgatója énekelt részleteket a rockoperából.

 

A diplomaosztót követő fogadáson Kovács Viktória két gitáros szám előadásával kedveskedett Szörényi Leventének, az egyik a zeneszerző Hej, barátom című dala volt.

Arany Mihály

Fotó: Maróti János


Sófi-díjátadó 2013 (fotó Maróti János)

Forrás: SZEGEDma_logo









Képgaléria Fotó: Maróti János


vtv_szeged_logo

Szörényi Levente osztottak ki a Sófi- ösztöndíjakat