Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  Sófi Alapítvány

Tizenharmadik alkalommal adják át a Sófi-ösztöndíjakat


Közel másfél millió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok. Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségét 2014. július 6-án, vasárnap 10 órától tartják az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezett esemény díszvendége Vásáry Tamás világhírű zongoraművész és karmester.

2014. július 03.

Fenykep_Sofi-osztondijasok_2014

A fiatal szegedi tehetségeket támogató Sófi-alapítvány Magyarországon egyedülálló, 13 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. Az idei két pályázati felhívásra 91 hallgató jelentkezett, közülük a legkiválóbb 11-nek ítélték oda a kitüntetéseket. Az alapítvány eddig összesen 14 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem legkiválóbb hallgatóinak teljesítményét.

 

A Sófi-alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy a magyar kulturális élet nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyiségei voltak az ünnepségek díszvendégei az elmúlt években: Jancsó Miklós filmrendező (2007), Törőcsik Mari színművész (2008), Sebestyén Márta népdalénekes (2009), Szabó István Oscar-díjas filmrendező (2010), Jókai Anna író (2011), Jankovics Marcell rajzfilmrendező (2012) és Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész (2013). Ők személyes jelenlétükkel is kiálltak a nemes ügy mellett, és hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a fiatal tehetségek támogatása Magyarországon.


Az idei díjátadásra érkező Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és karmester maga is szívügyének tekinti a tehetségek támogatását, hiszen nevét adta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az idén alapított Vásáry Tamás-ösztöndíjhoz, amely zenészeknek adható. A művész Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, az alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetőivel adja át a Sófi-ösztöndíjakat.

 

200 ezer forintos ösztöndíjról szóló oklevelet és emlékplakettet vesz át:

Bozóky Benedek ötödéves orvostanhallgató,

Hancsákné Dudás Csilla másodéves mesterszakos vegyészhallgató,

Kutus Bence másodéves mesterszakos vegyészhallgató,

Nyerges Ákos másodéves mesterszakos biológushallgató,

Tasi Ágost Gyula másodéves mesterszakos vegyészhallgató.

 

A különdíjasok, fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek:

Mátyus Ákos közpolitika szakos hallgató,

Papp Melinda kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató,

Jagodics Balázs pszichológushallgató,

Schuszter Tamás pénzügy szakos hallgató

Kecsenovity Egon vegyészhallgató.

 

Az SZTE Sófi-alapítvány kuratóriuma az idei médiadíjat Arany Mihálynak, a SZEGEDma.hu hírportál, az SZTE Médiacentrum a Szeged folyóirat újságírójának ítélte oda. A díjazott az elmúlt 7 évben sokat tett azért, hogy a közvélemény megismerje az alapítvány tevékenységét.


Az Év Szponzora kitüntetést az Erste Bank vezetői, Sticzné Pataki Edit és Deák Imre vehetik át annak elismeréseként, hogy az Erste Bank 10 éve támogatja a Sófi-alapítványt, így segítve a fiatal szegedi tehetségek fejlődését.

 

Forrás: szte_info_logo_kicsi