Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2012. március

Köszöntés

Prof Dr Rakonczay Zoltán


Sok szeretettel köszöntjük 65. születésnapja alkalmából Prof. Dr. Rakonczay Zoltánt az SZTE Fogorvostudományi Kar egyetemi tanárát!

 

2012. március 13.


Prof. Dr. Rakonczay Zoltán 2004. júliusától dolgozik a Fogorvostudományi Karon, mint egyetemi tanár. Kezdetektől a Fogpótlástani és Orális Biológiai Tanszék Orális Biológiai részlegének vezetője, 2008-2012 között dékán helyettesi feladatokat is ellátott.

 

Egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetemen végezte, 1971-ben okleveles biológusi diplomát szerzett, egyetemi doktori címét 1973-ban védte meg, majd 1983-ban a biológiai tudományok kandidátusa lett (MTA, Budapest). 1994 óta az MTA biológiai tudományok doktora. A biológia tudomány habilitált doktora címét 1995-ben védte meg a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (SZOTE). 1973-1980 között az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémia Intézetének tudományos munkatársa, 1980-2004 között a SZOTE (majd SZTE) Általános Orvostudományi Karán dolgozott tudományos munkatársként, főmunkatársként majd tudományos tanácsadóként.

 

Vendégkutatóként és vendégprofesszorként neves európai és amerikai intézetekben dolgozott:

Centre de Neurochimie, Strasbourg, Franciaország;

Southern Illinois University, School of Medicine, Dept. Pharmacol., Springfield, IL, USA;

Mayo Clinic, Dept. Pharmacol., Rochester, MN, USA;

Universidad de Catholica, Santiago, Chile.


1987-ben „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült (Egészségügyi Minisztérium) és 1997-2000 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott.

 

Fő kutatási területe az Alzheimer-kór, a kolinerg rendszer és az acetilkolineszteráz szerepe, de 2004 után bekapcsolódott a Kar kutatási témaköreibe, különösen a titán implantátumok biointegrációjának vizsgálatába. Tudományos munkáinak száma több mint 70 (közlemények és könyvfejezetek) és ezek összimpakt faktora: 147,784 (2012-ig). Közleményeinek idézettsége 1140 (2012-ig), és több mint 100 kongresszusi összefoglaló társszerzője (összimpakt faktor: 85,69).

 

A Kar számára legjelentősebb érdeme, hogy vezetésével megalakult az SZTE Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolán belül, a „Fogorvostudományi kutatások” című, önálló doktori alprogram. A Fogorvostudományi Kar az SZTE egyik legfiatalabb Kara, amely öt éve működik önállóan, a Szegedi Tudományegyetem 12. Karaként. A Karrá alakulás fontos feltételei voltak, hogy kutatólaboratóriumot és doktori iskolát alakítsunk, amely lehetővé teszi a Karon dolgozó klinikus kollégáknak a kutatómunkába való közvetlenebb bekapcsolódást, ezáltal a minősített oktatók számának növelését. Az alprogramban nemcsak nappali tagozatos PhD hallgatók, hanem munka melletti, egyéni felkészülők is regisztráltak, összesen eddig 17 fő. Az 5 éve működő doktori iskolában eddig 8 sikeres PhD védés történt.

 

Több hazai és nemzetközi pályázat (OTKA, ETT, EU5) kidolgozása fűződik nevéhez. Ezek segítségével a Fogorvostudományi Kar kutatólaboratóriumát korszerű készülékekkel tudtuk felszerelni és létrehoztuk a Kar sejtkultúra és hisztomorfometriai laboratóriumát.

 

2004 óta aktívan részt vesz a Fogorvostudományi Kar oktatásában: kifejlesztette az „Orális biológia” tantárgy korszerű tematikáját magyar és angol nyelven, előadásokat tart a „Fogászati anyagtan és technológia”, „Bio- és alloplasztikai anyagok fogászati alkalmazása”, „Fogorvosi diagnosztika és kezeléstervezés”, „Időskorú és különleges kezelést igénylő páciensek fogászati ellátása” c. tantárgyak keretében.

 

Vezetésével és irányításával jöttek létre először a Fogorvostudományi Karon a tudományos diákköri munkák. Jelentős szerepet vállal a diákkörös hallgatók munkájának irányításában, pályamunkákat bírál, helyi és országos diákköri konferenciákat szervez. Az SZTE, ÁOK Tudományos Diákköri Tanácsának titkára 1997-től, tavalyi évben az OTDT jubileumi emlékplakettel tüntették ki.


Személyében a hivatásához értő, azt szenvedéllyel művelő nagyszerű oktatót, kutatót és kollégát köszönthetünk!
 

Professzor Úrnak boldog születésnapot, további munkásságához sok sikert és jó egészséget kívánunk!