Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2012. március

Szegedi Széchenyi-díjasok – 2012

Szechenyi_dijatadas_2012


Március 14-én adták át az Országház kupolacsarnokában a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetéseit.

Széchenyi-díjat kaptak városunk tudósai is.


Szegedi Tudományegyetem:

Vécsei László orvos, az MTA rendes tagja

Róna-Tas András nyelvész, orientalista, professor emeritus, az MTA rendes tagja

MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont:

Kondorosi Éva biológus, az MTA levelező tagja

2012. március 15.


Március idusán ünnep az ünnepben a Kossuth- és Széchenyi díjak átadása, mellyel évről évre tisztelgünk mindazok előtt, akik munkásságukkal, pályájukkal, emberségükkel az egyetemes magyar kultúrát, művészetet, tudományt szolgálják.


vecsey_laszlo_
Prof. Dr. Vécsei László átveszi a Széchenyi-díjat (fotó: Kovács Tamás)


VÉCSEI LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika orvosa részére az idegszövet-károsodás pathomechanizmusa, a fejfájás, a sclerosis multiplex és stroke kutatása, a neurológiai kórképek kezelésében az új terápiás lehetőségek kidolgozása terén végzett tudományos és kutatói munkássága, hazai és nemzetközi szakmai közéleti tevékenységéért vehette át a kitüntetést.

 Szechenyi-dij_1

RÓNA-TAS ANDRÁS, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, is idén kapta meg a Széchenyi-díjat. Az orientalista 1990-1992-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem rektora volt. Sajnos betegsége miatt csak később veszi át a díjat.

 

KONDOROSI ÉVA, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet igazgatója részére világszerte elismert, a növény-baktérium kölcsönhatás természetének kutatásában elért alapvető felfedezéseiért, a sejtciklust szabályozó géncsalád felismeréséért, nemzetközi tudományos-közéleti tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

(Forrás: MTI)


Az idei Széchenyi-díjasok

video_NBB6795_resize2_858x558
Videó összefoglaló a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásáról

Az idei Kossuth-díjasok














További rangos kitüntetéseket is átvehettek az ünnep alkalmából a Szegedi Tudományegyetem oktatói:


A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét vehette át Pál József irodalomtörténész egyetemi tanár, az SZTE rektorhelyettese és Vass Imre, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének igazgatója.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Máthé Imre, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakológiai Intézetének egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozatának elismerését nyerte el Keszthelyi Lajos Széchenyi-díjas biofizikus, akadémikus, professor emeritus, az SZBK volt kutatója.

A Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozták Botos Katalinnak, az MTA doktorának, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport egyetemi tanárának.


Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át Kolozsvári Lajos, a szegedi szemészeti klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

A nemzetierőforrás-miniszter díszoklevelét kapta Nagy Ferenc, az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.