Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. január

Márciusban indul a közbringa-rendszer Szegeden

fotó - Iványi Aurél


Márciustól az országban elsőként Szegeden valósul meg a mindenki számára elérhető városi kölcsönbicikli-rendszer, azaz a közbringa – illetve ahogy nálunk hívják majd: a citybike.

A bicikliket óránként 200 forintért lehet majd kölcsönözni, de napi 800 forintnál senkinek sem kell többet fizetnie.

2013. január 17.


Nyugat-Európában ezt általában a város üzemelteti, Szegeden viszont a kivitelező cég kezeli majd.

Tavaly áprilisban a szegedi Sund Magyarország Kft. egy több mint 45 millió forintos támogatást nyert el, ezzel egy nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítását valósíthatják meg Szegeden.

 

A város 12 pontján – a vadasparktól a Stefániáig – 70-80 kerékpár áll majd a bringázni vágyók rendelkezésére. De további 20-30 a cégnél lesz, ha egy hosszabb szervizelés miatt valamelyiket ki kellene vonni a forgalomból.

 

A kerékpárokat tömör gumival és könnyített vázzal látják majd el, valamint lesz benne egy GPS jeladó is, amivel nyomon lehet követni, melyik jármű épp hol van. “A bicajokra egy őrző-védő szolgálat vigyáz majd, akik a GPS-jel segítségével gyorsan rá tudnak akadni a kerékpárokra.”

 

Használni a körtöltésen belül lehet majd őket, minden nap reggel 6 órától 21 óráig

 

A kölcsönzést csak egy élő mobilszámmal lehet majd véghezvinni, így ha valaki esetleg a körtöltésen kívül kerekezik, a központból ötször hívják végig a megadott telefonszámot, hogy figyelmeztessék. Ha ennek ellenére sem venné fel a felhasználó a telefont, akkor az őrző-védő szolgálat a jeladó segítéségével megkeresi a kerékpárt.

 

A kölcsönzéshez a City Bike weboldalán kell majd regisztrálni. Minden felhasználó egyedi azonosítót, valamint egy PIN kódot kap, amivel ki tudja nyitni a kerékpár zárját, a fizetés pedig automatikusan az ügyfél bankszámlájának terhelésével történik meg.

 

Az ára egy órára az ingyenes regisztráció után 200 forint lesz, míg 800 forintba kerül egy egész napos használat. A számlázás óra alapú, ám ha valaki egy nap 4-nél több alkalommal kölcsönöz bringát, akkor sem kell egy nap 800 forintnál többet fizetnie.

 

Forrás: SzegedCafé