Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. november

Egyetem napi ünnepségen adták át a díszdoktori címeket


SZTE Napja 2013 - fotó-SZTEinfo



A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából 2013. november 9-én az SZTE Szenátusa ünnepi ülést tartott. Egyetemi kitüntető címeket, díjakat adtak át.

2013. november 09.

 

Jeles nap november 11. a Szegedi Tudományegyetem történetében: 1872-ben e napon kezdődött a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. A hagyomány szerint a november 11. napjához legközelebbi szombaton tart ünnepi ülést a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa.

 

Egyetem Napja 2013 - Fotó: Maróti János (SZEGEDma)A szegedi universitas idei ünnepén Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora angol nyelven köszöntötte a megjelenteket, köztük a díszdoktori címmel kitüntetetteket, és hozzátartozóikat. A szegedi rektor a szegedi universitas előd intézményeire utalva elmondta: Kolozsvárról került Szegedre az egyetem. Egyik rektor elődjének szavait juthattak eszünkbe: az egyetem hírnevét nem az épületei, hanem a tanárok szellemi ereje adja. Ezt a Tisza-parti város szerencséjére Klebelesberg Kuno akkori kultuszminiszter felismerte, és infrastruktúra kiépítése mellett jeles tudós személyiségek kinevezésével támogatta a szegedi universitast. A szegedi egyetem mai nemzetközi kapcsolatrendszere kiterjedt, partnerei, barátai és támogatói segítségével megtalálta helyét a tudomány világában.

A rektori beszédet követően átadták az egyetemi kitüntetéseket.


Doctor Honoris Causa, vagyis a szakterületén kiváló eredményt elért kutatóknak járó kitüntetésben részesült Stanley Nattel (University of Montreal), Thomas Bremer (Martin Luther Universität Halle), Peter Kleinebudde (Heinrich-Heine University Dusseldorf), valamint Heiko Vogler (Technische Universität Dresden). A díszdoktorok tudományos életben betöltött szerepéről a szegedi egyetem dékánjai ejtettek néhány szót, majd Szabó Gábor akadémikus átnyújtotta a díszokleveleket.


A Senator Honoris Causa díjat Marius Raica (University of Medicine and Pharmacy „Victor Babes” , Timisoara), Violet I. Haraszthy (State University of New York at Buffalo School of Dental Medicine) vehette át, róluk ugyancsak a karok vezetői mondtak néhány gondolatot.

 

SZTE Napja 2013 - Violet I. Haraszthy - fotó-SZTEinfoViolet I. Haraszthy munkásságát Nagy Katalin az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja mutatta be. „Violet I. Haraszthy szakmai-tudományos pályája a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán indult, és az itt elsajátított ismereteket a nemzetközileg elismert, magas színvonalú októi-kutatói tevékenységet folytató University at Buffalo egyetemen hasznosítja, 2007 óta immár az ottani a Konzerváló Fogászati Tanszék professzoraként. Nemzetközi kapcsolatai igen széleskörűek, számos társaság tagja- többek között az American Dental Association, az American Association of Dental Research, az American Academy of Periodontology, és az American Academy of Cosmetic Dentistry társaságoknak. Professzor Asszony a buffaloi egyetem oktatójaként sem felejtkezett meg alma materéről, szoros együttműködésben segíti Karunk oktatói, kutatói, betegellátó tevékenységét, aktívan részt vesz mind a hallgatók tehetséggondozásában, mind a posztgraduális képzésben, tudományos továbbképző konferenciák meghívott előadójaként. Buffalo-i kutatóintézetük és az SZTE Fogorvostudományi Kara között fennálló szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően több fogorvostan hallgatónknak és disszertációjukon dolgozó PhD hallgatónknak adatott meg a lehetőség, hogy Professzor Asszony meghívására egy- három hónapos tanulmányút keretében nemzetközi közegben szélesíthessék szakmai látókörüket. A két Kar együttműködésének eredményként három közös publikáció készült, valamint jelenleg is folyamatban van két közös kutatási projekt. Mindezek tükrében a Senator Honoris Causa cím adományozásával kívánjuk kifejezni hálánkat és nagyrabecsülésünket Professor Violet I. Haraszthy előtt anyaegyeteme iránt tanúsított kivételes elkötelezettségéért, valamint szakmai és emberi kiválóságának elismeréseként.”


Egyetem Napja 2013 - Fotó: Maróti János (SZEGEDma)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.


Az ünnepségen azok az oktatók, akik a Tisza-parti egyetem és más intézmények közötti kapcsolatápolásban kiemelkedő eredményeket értek el, Pro Universitate-díjban és emlékéremben részesültek. Ezt a mai napon Erélyi Ágnes, Fekete Éva, Gábor Erzsébet, Hetesi Erzsébet, Nagy Ferenc, valamint Simonka János Aurél vehette át.

Az intézményből a már nyugdíjba vonult, de oktatói pályája során jelentős (nemzetközileg is elismert) tudományos oktató és kutatómunkáért Professor Emerita és Professor Emeritus elismerésben Fekete Éva, Hetényi Magdolna, Szente Magdolna, Blazovich László, Hannus István és Hatvani László részesült.

A kiemelkedő jelentőségű középkorkutató, Kristó Gyula professzor emlékére alapított Kristó Gyula Díjat ebben az évben a Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma Neumann Tibornak, a Móra Ferenc Múzeum munkatársának és a szentesi Koszta József Múzeum kinevezett igazgatójának adományozta.

SZTE Napja 2013 – Boros Mihály - fotó-SZTEinfoKlebelsberg Kunó Díjjal tüntette ki a kuratórium Boros Mihályt, az SZTE Általános Orvostudományi Kar professzorát.

Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát vehette át Sonkodi Sándor, az Általános Orvostudományi Kar emeritus professzora és Bartók Mihály, a Természettudományi és Informatikai Kar emeritus professzora.


Forrás: SZTEinfo

SZEGEDma


 

Fotó: Maróti János

és SZTEinfo


Egyetem Napja 2013 - VTV Szeged

Videó