Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. szeptember

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!


Kutatók Éjszakája 2013. - SZTE FOK


Idén szeptember 27-én rendezik meg az immár hagyományosnak számító Kutatók Éjszakáját, ahol a tudomány színes és korántsem hétköznapi világába kalauzolják el az érdeklődőket.

2013. szeptember 01.


A tudomány és a felfedezések szerelmesei már jól tudják, hogy mit jelent szeptember utolsó péntekje: mindig ezen a napon tartják meg a Kutatók Éjszakáját. Idén ez a dátum szeptember 27-ére esett.

Ezen a napon az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az egész estés programokkal a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak is.

Hiszen bármerre nézünk, bármit csinálunk mindenfelé tudományos kutatások eredményeibe ütközünk (csak néhány - magyar vonatkozású közismert példa: C-vitamin, golyóstoll, helikopter, szódavíz, hologram, színes TV, Gömböc, Rubik-kocka, átlátszó beton, intelligens sebészkés…..) na meg persze kutatókba, még ha nem is tudunk róla, mert ne feledjük: A kutatók köztünk élnek!


Karunk első alkalommal csatlakozik a rendezvényhez.

22 órától Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga várja az érdeklődőket.

Bioanyagok az emberi testben: a kagylóból készült fogpótlástól a titán implantátumig

 

A hallgatóság részletesen megismerkedhet a hiányzó fogakat helyettesítő fogászati implantátumokkal, amelyeket széles körben alkalmaznak a pótlásra készített fogművek elhorgonyzására.
Az ember fejlődése során nagyon sok mindent alkalmazott, amit az elvesztett fogak helyére lehetett ültetni. Az egyik legrégebbi ilyen lelet a hondurasi koponya, melyen jól látható, hogy az alsó metszőfogat egy fekete kővel pótolták. Előfordult, hogy állati fogak beültetésével próbálkoztak, vagy kagylóhéjjal, esetleg fadarab volt a pótlás.
Ezen anyagok biointegrációjának vizsgálata, és a szervezettel biokompatibilis anyagok kifejlesztése az orvosi, fogorvosi és biológiai tudományok egyik legfontosabb kutatási területe.


Kívánjuk, hogy mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, mindenki bejusson idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, senki ne maradjon le semmiről, és mindenki érezze nagyon jól magát szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján!



Jó böngészést a rengeteg programhoz!