Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. szeptember

Kutatók éjszakája 2013.


Kutatók Éjszakája 2013. - SZTE FOK


A tudomány és a felfedezések szerelmesei már jól tudják, hogy mit jelent szeptember utolsó péntekje: mindig ezen a napon tartják meg a Kutatók Éjszakáját. Idén ez a dátum szeptember 27-ére esett.

2013. szeptember 29.


Ezen a napon az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az egész estés programokkal a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak is.


A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekezett bemutatni immár hetedik alkalommal, szeptember 27-én a Kutatók Éjszakája, melynek programjain idén is felvillantak a különböző tudományágak izgalmas érdekességei.


Kutatok_Ejszakaja_2013_FOK_01Karunk idén első alkalommal csatlakozott a rendezvényhez. Szeptember 27-én 22 órától Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga a Fogorvostudományi Kar egyetemi docense a „Bioanyagok az emberi testben: a kagylóból készült fogpótlástól a titán implantátumig” című előadással várta az érdeklődőket.

A hallgatóság részletesen megismerkedhetett a hiányzó fogakat helyettesítő fogászati implantátumokkal, amelyeket széles körben alkalmaznak a pótlásra készített fogművek elhorgonyzására. Az ember fejlődése során nagyon sok mindent alkalmazott, amit az elvesztett fogak helyére lehetett ültetni. Az egyik legrégebbi ilyen lelet a hondurasi koponya, melyen jól látható, hogy az alsó metszőfogat egy fekete kővel pótolták. Előfordult, hogy állati fogak beültetésével próbálkoztak, vagy kagylóhéjjal, esetleg fadarab volt a pótlás. Ezen anyagok biointegrációjának vizsgálata, és a szervezettel biokompatibilis anyagok kifejlesztése az orvosi, fogorvosi és biológiai tudományok egyik legfontosabb kutatási területe.


Kutatok_Ejszakaja_2013_FOK_02Az előadás után a FOK Orálbiológia és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék munkatársai válaszoltak a látogatók kérdéseire. Többek között olyan kérdésekre is választ kaphattak, mint az amalgámtömések jövője, az implantátumokkal kapcsolatban felmerülő szájhigiénia és költségek, a helyes fogmosás technikája illetve a fogselyem használata. A hallgatóság egy csoportja nagy érdeklődést mutatott a Tanszék kutató mikroszkópján (Nikon Eclipse 80i) bemutatott minták iránt (csont-implantátum metszetek és titán korongok). A látogatók emlékkönyvbe írt bejegyzéseiből kiderül, hogy színvonalas előadást hallhattak, és sok hasznos szájhigiéniai tanácsot kaptak a Fogorvostudományi Kar első Kutatók éjszakáján.