Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. január

TimeLapse videó Szegeről - SZTE-s egyetemisták a készítő csapatban

Szeged_Time_Lapse_2012


Karácsonyi ajándékként adta Szegednek és a Tisza-parti város szerelmeseinek az első szegedi mozgó képeslapot a részben egyetemistákból álló baráti kör.

2013. január 09.


TimeLapse_Szeged_2012A 2012. december 24-én 10 órától élő www.szegedtimelapse.hu címen látható videó 35 ezer fénykép, azaz (körülbelül 130 nézőpont X 5-6 másodperces snitt) és 6 fiatal több száz órás munkájának sűrítménye.


A kezdetet az extrém sport, pontosabban a görkoris filmezés jelentette az eleinte VHS-technikával, régi kamerával dolgozó, majd a technikában és a kedvtelésben is továbblépő Zsengellér Márton programozó informatikus esetében. A Sport1, az M1, a Viasat3 és a Viva Tv is adta már Guba Gergő, az SZTE társadalmi tanulmányok, illetve sajtótechnikus szakos hallgatójának a reklámfilmjeit. Ezekhez a hangot az SZTE GTK-n, majd a médiatechnológus szakon is végzett Kothencz Attila keverte mint sound designer. Ezek a videók kooprodukcióban készülnek az UNIQUELAB cégben a grafikustól kezdve a programozóig több fiatal is dolgozik a sikerért.


Marci_Gergo_BazsitA videózó szegedi fiatalok érdeklődését a fényképezés iránt az a technikai újítás keltette fel, hogy rövid videó felvételek készítésére immár a fényképezőgépek is alkalmasak. Azt pedig maguk is tapasztalják, hogy sűríteni kell a történéseket: 5-6 perces videós „sűrítényként” egy esküvő egyetlen napját ugyanúgy élvezet nézni, mint a görkorisok egyetlen évének történéseit.

Fényképezés közben is „videósan” gondolkodnak a fiatalok: az idén nyár eleje óta készülő szegedi fotókat, a helyszíneket úgy válogatták össze, hogy abból a Tisza-parti város egy napjának sztorija áll össze. Ennek megjelenítésére alkalmas az intetnetes videomegosztókon is terjedő új műfaj, a „time lapse video”. E fényképekből összerakott videó lényegét talán „mozgó képeslap” fordítás fejezi ki a legjobban.

 

Time lapse fotózás egy olyan technika, mikor a felvett képkockák sebessége jóval lassabb a lejátszott képkockák sebességénél. Látványosabban mondva: az idő fotózása. A Time-lapse technika így képes az elmúló időt megragadni és látványossá tenni.

Hogy ilyen videót lehessen készíteni, ahhoz az egész eseményt real-time végig kell fotózni, hogy utána visszajátszva az egész percek alatt peregjen le.

A szegedi Tisza-parton, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt és belül, a könyvtárban, de a telefontoronyban is készítettek fotókat. Három másodpercenként kattogott a fényképezőgépük. Az elkészült képsorozat mutatja a valós idő múlását, de nem a valós időben, hanem néhány percbe tömörítve.


Az utómunkálatokhoz Molnár Bence és Kiss Géza kreativitása mellett a szegedi egyetemen oktató Bracsok Norbert webszerkesztőként járult hozzá.

Az SZTE nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, Kerekes Balázs pedig a csapat barátjaként és menedzsereként hangsúlyozza: a folytatáshoz újabb, drága felszerelésre és időre, vagyis támogatókra lenne szükségük.

Forrás: Ú.I.


Nézze meg a videót itt:


vimeo_TimeLapse_Szeged_2012

Szeged Time Lapse 2012


Fényképezte & Vágta: Guba Gergő és Zsengellér Márton

Fényelés: Molnár Bence és Kiss Géza

Zene: Kothencz Attila

Grafika: Várdai László

Web: Bracsok Norbert

 

facebook_Szeged_Time_Lapse