Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. május

Júniustól elindul a szegedi közbringa


Citybike Szeged


Egyelőre annyit lehet tudni, hogy júniustól a város 12 pontján mintegy 100 darab bérelhető kerékpár áll majd a szegediek és a turisták rendelkezésére.

2013. május 08.


Citybike SzegedCitybike Szeged néven elindult a szegedi közbringa-rendszer honlapja.


A szegedi citybike-okat regisztrációt követően bárki használhatja, akinek van élő mobiltelefonszáma és bankkártyája. A regisztráció egyszeri díja 300 forint, ezért cserébe egy egyedi állandó azonosítót kap a bringázó, amely biztosítja számára a közbringa-rendszer használatát.


A citybike használata minden megkezdett óránként 200 forint, de a negyedik óra elindulása után 1800 forint naponta. A kerékpárok használatának alapszabálya, hogy mindig a kijelölt, kifejezetten erre a célra szolgáló tárolókba kell lerakni, illetve, hogy a kerékpártároló konzolok csak a Citybike Szeged felhasználóinak vannak fenntartva – olvasható a honlapon.


Az esetleges lopások elkerülése végett: minden bringát GPS alapú nyomkövető rendszerrel szereltek fel, amely egy méteres pontossággal jelzi, hogy a felhasználó, pontosabban a kerékpár, hol tartózkodik.


A kerékpárokat tömör gumival és könnyített vázzal látják majd el, valamint lesz benne egy GPS jeladó is, amivel nyomon lehet követni, melyik jármű épp hol van. “A bicajokra egy őrző-védő szolgálat vigyáz majd, akik a GPS-jel segítségével gyorsan rá tudnak akadni a kerékpárokra” – mondta el korábban a SzegedCafénak Szabó László, a projekt menedzsere. Használni a körtöltésen belül lehet majd őket, így ha valaki esetleg a körtöltésen kívül kerekezik, a központból ötször hívják végig a megadott telefonszámot, hogy figyelmeztessék. Ha ennek ellenére sem venné fel a felhasználó a telefont, akkor az őrző-védő szolgálat a jeladó segítéségével megkeresi a kerékpárt.


Tavaly áprilisban derült ki, hogy a szegedi Sund Magyarország Kft. egy több mint 45 millió forintos támogatást nyert el a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, melyen egy nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítását tűzték ki célul Szegeden. Az eredeti tervek szerint már 2012. szeptember 30-án elindították volna a szolgáltatást, menet közben viszont kiderült, a rendszer felállítása több időt igényel, mint azt elsőre gondolták, így előbb 2013 márciusáig majd júniusáig halasztották a startot.

Forrás: SzegedCafé