Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. március

Minden amit a Fulbright ösztöndíjról tudni kell


FOK Fulbright tájékoztató 20130307_KDZs_7304


Csütörtök délelőtt a József Attila Tanulmányi és Információs Központ egyik szemináriumi termében tartották meg a Fulbright ösztöndíj tájékoztatóját, ahol olyan fontos kérdésekre is választ kapott a hallgatóság, mint, hogy kik jelentkezhetnek a programra, mekkora támogatást kapnak és miért éri meg költeni rá.


2013. március 07.


FOK Fulbright tájékoztató 20130307_KDZs_7265


Prof. Dr. Nagy Katalin (FOK Fulbright tájékoztató)
Prof. Dr. Nagy Katalin


“Ez az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező program az amerikai-magyar kapcsolatokban” – mondta el az ösztöndíjról Nagy Katalin, a Fulbright Alumni elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja, majd hozzátette: nemcsak a karrierjére, a személyiségére is nagy hatásrt gyakorolt, enélkül pedig nem biztos, hogy ő lenne most az SZTE egyik dékánja.


Prof. Dr. Pál József (FOK Fulbright tájékoztató)
Prof. Dr. Pál József

Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese megjegyezte, a program 1992-es indulása óta 750 magyar oktató és kutató részesülhetett eddig ebben az ösztöndíjban, hozadéka pedig egy olyan kutatási támogatás, ami hozzásegíti Magyarországot, hogy európai és világszínvonalon működhessen a felsőoktatása.


A pályázat elbírálása nagyon hosszú folyamat, aminek több fontos fázisa is van. Aki a 2014/2015-ös tanévben szeretne részt venni a programban, annak 2013. május 13-ig be kell adnia a pályázatát, ami többszörösen is összetett: a három ajánlólevél mellett az amerikai célegyetem meghívólevelét is csatolni kell. Az elbíráslás után interjúra hívják a lehetséges jelölteket, közben pedig az USA-ban működő bizottság is megszűri a pályázatokat.


Fontos, hogy csak olyan pályázatokat fogadnak el, amelyik nem jár semmilyen kontaktal. Így például orvosok, fogorvosok csak úgy jelentkezhetnek, ha kutatómunkát akarnak végezni, a beteghez semmilyen módon nem nyúlhatnak hozzá, ezt az 1946-os alapítás óta komolyan veszi a szervezet.


Dr. Jókay Károly (FOK Fulbright tájékoztató)
Dr. Jókay Károly
A Fulbright ösztöndíj másik fontos része a költségtérítés: az USA biztosít egy bizonyos keretösszeget a lakhatásra, költségekre, ugyanakkor ezzel nagyon óvatosan kell bánni, mert nem biztos, hogy mindenre elég, a kutatói vízummal viszont tilos munkát vállalni. “A házastárs is kiutazhat egyébként a pályázat győztesével, ugyanakkor csak a házastársi kapcsolatot fogadják el, neki viszont maximum 100 dollár jár havonta. Igaz, ő akár munkát is vállalhat a kint töltött idő alatt” – tudatta a mintegy 30 érdeklődővel Jókay Károly, a Fulbright Bizottság igazgatója.


A Fulbright program 1946 óta működik, itthon 1978-ban indult be, amikor Amerikából hazahozták a Szent Koronát. Évente 25-30 pályázó utazhat ki az Egyesült Államokba, de közel 150-200 pályázatot nyújtanak be, így komoly mérlegelésen megy át egy-egy pályázat, mire eldől, ki mehet ki néhány hónapra az USA-ba.


Forrás: SzegedCafe_FOK Fulbright tájékoztató


A 2014-2015-ös tanévre szóló ösztöndíjakra 2013. május 13-ig lehet pályázni.

 


Az amerikai ösztöndíj-lehetőségekről tartottak tájékoztatót az SZTE-n